facebook

Dotknij KulturyUniwersytet Jagielloński

Aga Zaryan - Koncert "Dotknij Kultury"

Szanowni Państwo,

Mamy niezwykłą przyjemność poinformować o koncercie Agi Zaryan, który odbędzie się 23.06.2017 w Krakowie na dziedzińcu Collegium Maius o godz. 20.00 w ramach cyklu Dotknij kultury 2017.
Dotknij kultury to całoroczny cykl wydarzeń przybliżających osiągnięcia nauki i dziedzictwo kulturowe wszystkim zainteresowanym, bez względu na niepełnosprawność, poglądy, pochodzenie, czy wiek. Od 2012 r. dzięki temu wydarzeniu Collegium Maius wzbogaciło się o wiele adaptacji dotykowych, a przewodnicy muzealni i obsługa placówki doskonalą swoje umiejętności w coraz szerszym otwieraniu tego wyjątkowego miejsca na potrzeby wszystkich zwiedzających.
Na koniec każdego roku akademickiego proponujemy koncert podsumowujący wydarzenie.


23 czerwca Aga Zaryan zaprezentuje program specjalnie przygotowany na okazję występu w ramach cyklu “Dotknij kultury”, na który będą składać się jej ulubione kompozycje w interpretacjach jazzowych. Na gości czeka prawdziwa uczta muzyczna. Usłyszymy ponadczasowe standardy w wykonaniu jednego z najbardziej charyzmatycznych głosów jazzu. Na scenie Adze Zaryan towarzyszyć będzie pianista Michał Tokaj.


Zdjęcie Agi Zaryan fot. Jacek Poremba

fot. Jacek Poremba
Aga Zaryan jest dziś rozpoznawalną w świecie wokalistką, której reputacja sięga od Tokyo do Nowego Yorku. Artystka przybliża współczesnej publiczności to, co najlepsze w jazzie, kontynuując tradycję takich artystów jak Shirley Horn, Carmen McRea i Joni Mitchell. Jest pierwszą oraz jedyną polską wokalistką, której płyty ukazują się nakładem legendarnej wytwórni Blue Note Records z Manhattanu. Wyróżnia ją indywidualny styl i podejście do śpiewania z charakterystyczną lekkością frazowania oraz ciepłym matowym tonem głosu. Wokalistce udało się połączyć ambitne cele artystyczne z umiejętnością dotarcia do szerokiej publiczności, co zaowocowało nagraniem ośmiu albumów.
Koncerty Agi Zaryan słyną z niepowtarzalnego nastroju. Artystka występuje z powodzeniem na niezliczonych polskich oraz zagranicznych scenach, m.in. w renomowanych klubach europejskich i amerykańskich, w Japonii, Chinach, Izraelu, Turcji, Rosji i Islandii. Swój sukces zawdzięcza niezwykłej barwie głosu, charyzmie scenicznej i możliwości współpracy z najznamienitszymi muzykami z Europy oraz Stanów Zjednoczonych.

Informacje na temat wejściówek można uzyskać pod numerem telefonu: 12 663-43-40

Dyskografia:
2002/2007 - “My Lullaby” - album CD – Złota Płyta
2006 - “Picking Up The Pieces” album CD – Potrójna Platynowa Płyta
2007 - “Umiera piękno” - album CD – Platynowa Płyta / Fryderyk
2008 - “Live at Palladium” - album koncertowy 2CD/DVD– Poczwórna Platynowa Płyta
2010 - “Looking Walking Being” album CD – Podwójna Platynowa Płyta
2011 - “A Book of Luminous Things” album CD - Platynowa Płyta / Róża Gali
2011 - “Księga olśnień” album CD - Złota płyta / Fryderyk
2013 - “Remembering Nina & Abbey” A Trribute to Nina Simone & Abbey Lincoln - Platynowa

Ta strona używa plików Cookies.

Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.